פרושוטו מיוחס לירך חזיר שמגיעה לצלחת באחד משני המצבים הבאים: במצב ממולח ומיובש, או לחלופין במצב מבושל. המאכל נולד בצפון איטליה בעיר פארמה, אך כיום מייצרים פרושוטו בשלל מקומות בעולם. מקור השם מיוחס להליך הייצור שמושתת על ייבוש מאסיבי (המשמעות היא מיובש לחלוטין).
מעט אודות הליך ההכנה
על מנת להכין פרושוטו לוקחים את שוק החזיר, מורחים בשלל תבלינים (מלח חובה) ואת התוצר תולים עבור תהליך התיישנות ממושך – יש לחכות כמספר חודשים טובים, כאשר לעיתים גם מדובר במספר שנים. במה מרכיב הזמן תלוי? במאפייני אקלים, בגודל הנתח ובין היתר גם במסורת המשפחתית.
הנתח מוכן – כיצד אוכלים?
בכל מטבח נוהגים להגיש את נתח הפרושוטו באופן מעט שונה. כך למשל במטבח האיטלקי נוהגים להגישו כמנת אנטיפסטי לצד פרי רענן ומקלות גריסני. באופן כללי נהוג לפרוס את הפרושוטו דק דק ואף להוסיף אותו למגוון מנות מבושלות, כאשר יש מי שנוהג להוסיף אותו ברוטב של הפסטה ויש מי שנוהג להוסיף אותו למגוון כריכים, בעיקר בליווי מוצרלה ועלי בזיליקום.
ישנה חלופה
מי שמבקש להכין לבד פרושוטו ואינו חובב חזירים, יימצא שניתן להכין את הנתח המיובש גם ממגוון חלקים אחרים. כך למשל אפשרי להכין פרושוטו מחזה אווז, מכתף טלה ומצוואר עגל. הכנתם כהלכה וחיכיתם כחודשיים שלושה? אירוע שכזה נהוג לחגוג לצד כוסית טובה של עראק או גראפה. שיהיה בתיאבון!