אין לדבר על גבינה קשה מבלי להזכיר את גבינת הגאודה, אחת הגבינות הפופולאריות ברחבי העולם. מה הופך אותה לכה פופולארית? השילוב של המרקם המוצק והנעים לצד טעם מרתק שנע בין פיקנטיות עדינה למרירות קלה.
בין גבינה ישנה לצעירה
הגאודה קרויה על שם העיירה ההולנדית שבה היא פותחה, אך היא גם מיוצרת בכל רחבי העולם. מכאן שקיימים מגוון סוגים שנבדלים במספר קריטריונים, אך בעיקר בתקופת היישון, כך שיכולים לעבור רק כמה שבועות ומנגד שנה שלמה. את הגבינות שנוהגים לייצא לא מיישנים זמן רב, אלא הן נחשבות יחסית צעירות ומתהדרות בעטיפה אדומה. גבינה זו לרוב מאופיינת במרירות עדינה ובמרקם חמאתי. מנגד, גאודה שמיושנת בין שנה לשנה וחצי מציגה צבע יותר צהוב, טעמים יותר חריפים, מרקם קשה והיא תכוסה בשעווה שחורה, כך שקל להבדיל בין הסוגים.
סוגי גאודה
הגאודה לרוב נמכרת ככיכר גדול והיא מצופה פרפין צהוב או אדום. הגבינה בעיקר אידאלית עבור טוסטים, כריכים ושלל מאפים (מכילה כ48% שומן), אך בהחלט לא רק. ציינו שקיימים מגוון סוגים ופה נציין שקיימת גאודה יוגורט (אינה מכילה חומרים משמרים והיא נהדרת בליווי פירות טריים וקרקרים), ישנה גאודה מחלב עזים (ניחנת במרקם קטיפתי והיא אידאלית עבור בישולי גראטן), יש גבינת גאודה שמכילה משחק עם תבלינים (קרי עשבי תיבול, קימל וכמון), יש גבינת גאודה ששומרת על טעם יחסית נקי ועוד.
לכל הגבינות שלנו
גבינת צ'דר
הגבינה מגיעה אלינו מכפר קטן באנגליה העונה לשם צ'דר. עם השנים התחילו להכין את הגבינה באזורים נוספים, כך שמהמטבח הביתי היא עברה למטבח המקצועי. מדובר בגבינה קשה בעלת צבע שמנת על גבול הכתמתם (תלוי אם מוסיפים לה צבע מאכל) שמציעה ארומה חריפה ושלל טעמי אדמה. פופולאריות מובילה בממלכה המאוחדת ובארה"ב גבינת צ'דר מאוד פופולארית. לאור
גבינת פקורינו
גבינת פקורינו עשויה מחלב כבשים. היא מגיעה אלינו מרומא, עובדה שמסבירה מדוע סוגים רבים קרויים "פקורינו רומאנו", אם כי בהחלט שגם קיימים סוגים נוספים, כאשר האי סרידניה שסמוך לאיטליה ידוע לטובה בייצור המוני של הגבינה. מאיפה מגיע השם פקורינו? השם "פקורינו" נוגע למקור של החלב – באיטלקית "פקורה" היא כבשה. כמו כן, טעות לחשוב שגבינת
גבינת רוקפור
יש לא מעט גבינות כחולות נהדרות, אך אם נבקש להכריז על מלכת הגבינות הכחולות, ללא ספק נבחר בגבינת הרוקפור. גבינת רוקפור הנה גבינה חצי קשה שעשויה מחלב כבשים, כאשר נכון להיום רק גבינות כחולות שהבשילו בעיירה שיושבת בדרום צרפת (רוקפור סור סולזון) רשאיות לשאת בשם התואר. סיפורה של גבינה אחד המאפיינים היותר מובהקים של הגבינה
גבינת טום
רבים אומרים גבינת תום כאילו מדובר בסוג מאוד מסוים, אך האמת היא שהמונח "תום" מתייחס לקבוצת גבינות שמקום הייצור שלהן הנו הרי האלפיים הצרפתיים שבשווייץ, ואף מדובר בקבוצת גבינות שיש מאחוריהן דרך ייצור מאוד ספציפית. גבינת טום היא יחסית דלת שומן את גבינות התום מייצרים מחלב דל שומן, כך שגבינות אלו ניחנות באחוזי שומן מאוד
גבינה כחולה
לא כל אחד אוהב גבינה כחולה, אך מי שכן, נהנה מהיצע מובחר ומרתק של גבינות, בהן מככב אותו צבע עמוק ושבהן העובש מקבל מקום של כבוד. העובש שעשוי מתרבית פטריות (מוחדר ע"י הזרקה) מאכל את הגבינה ומוביל לאותו טעם פיקנטי ייחודי. פה ראוי לחדד שאין לטעות שמדובר באלמנט בעייתי ואף ההיפך הוא הנכון, פטריות אלו
פרובולנה – גבינה על האש
גבינת פרובולנה מגיעה אלינו היישר מאיטליה. מדובר בגבינה חצי קשה בעלת נגיעות פיקנטיות. היא עשויה מחלב פרה ויש מקומות שבהם נוהגים ליישן אותה לפחות כ4 חודשים. אם אכן בוחרים בכך, מוסיפים למרכיבים אנזים העונה לשם "ליפאז" – אנזים שמקורו בחלב עזים. מי שינסה גבינה זו יגלה נדבך נוסף של חריפות. מכאן שכיום נמצא שני סוגים